Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets betänkande

2006:1
 
 
Vissa ändringar och rättelser i kyrkoordningen
 

Sammanfattning

Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 avsnitt 6 Övriga ändringar och rättelser i kyrkoordningen har hänvisats till Kyrkorättsutskottet. Dessa förslag till ändringar och rättelser behandlas i detta betänkande. Tillsyns- och uppdragsutskottet har inkommit med yttrande. Utskottet föreslår att skrivelsen bifalls.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i 53 kap. kyrkoordningen enligt bilaga 1.

2. Kyrkomötet beslutar att 36 kap. 2 § kyrkoordningen ska ha ändrad lydelse enligt bilaga 1.

Redogörelse för ärendet

Skrivelsen

Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 Förslag till ändringar i kyrkoordningen m.m., avsnitt 6

Kyrkomötet beslutar anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i kyrkoordningen innebärande

dels ändringar i 53 kap.

dels att 36 kap. 2 § skall ha ändrad lydelse

Andra utskott

Tillsyns- och uppdragsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig. Yttrandet, TU 2006:2y, bifogas som bilaga 2.

Utskottet

Bakgrund

I Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 behandlas under avsnitt 6 övriga ändringar och rättelser i kyrkoordningen. Dessa avser förslag att Kyrkomötet bekräftar 2005 års kyrkomötes beslut om ändring i 53 kap 10 § samt en mindre rättelse i 36 kap. 2 § kyrkoordningen.

Prövning av begäran att utfå handlingar

Vid 2005 års kyrkomöte beslöts att 53 kap. 10 § kyrkoordningen skulle ändras så att domkapitlet självt skulle pröva frågor om utlämnande av handlingar i de fall begäran om utlämnande avsåg handlingar som hör till domkapitlets verksamhet. Samtidigt beslutades att biskopen skulle pröva dessa frågor när begäran avser en handling som hör till biskopens verksamhet. Vidare ändrades 9 kap. 5b § så att domkapitlet gavs möjlighet att delegera beslutsfattande till ordföranden, vice ordföranden och sekreteraren i frågor om utlämnande av handling. Enligt beslutet skulle paragrafen träda i kraft den 1 januari 2006.

Under 2005 års kyrkomötesbehandling uppmärksammades dock inte bestämmelsen i 11 kap. 19 § kyrkoordningen enligt vilken det för att ändra i 53 kap. krävs att Kyrkomötet fattar likalydande beslut vid sammanträdet i oktober två på varandra följande år.

Frågan är då vad detta förbiseende har för konkret betydelse när det gäller giltigheten av ändringarna i 53 kap. Å ena sidan kan hävdas att avsaknaden av två likalydande beslut innebär att dessa ändringar – trots att de enligt beslutet har trätt i kraft – inte är gällande och därför inte får tillämpas. I sådant fall skulle det krävas ett nytt beslut av Kyrkomötet för att bestämmelserna i deras nya utformning skulle kunna tillämpas. Å andra sidan behöver det nu beskrivna förbiseendet inte nödvändigtvis inverka på bestämmelsernas/beslutets giltighet eftersom det är Kyrkomötet som självt har fattat beslutet samt att ikraftträdandet skall vara den 1 januari 2006.

Det går dock inte med säkerhet att säga hur frågan skulle komma att bedömas om den prövades i ett konkret fall. För att undanröja den oklarhet som nu råder föreslås att Kyrkomötet – genom att vid årets kyrkomöte fatta ett nytt likalydande beslut – bekräftar det beslut som togs 2005.

Ändring i kap. 36

Genom beslut av 2004 års kyrkomöte kom bestämmelserna om utlandskyrkan i 10 kap. 6 § sista stycket att i något ändrad lydelse flyttas till 2 kap. 16 §. Samtidigt ändrades 36 kap. 6 § så att hänvisningen till 10 kap. 6 § i den förra paragrafens sista stycke istället avsåg 2 kap. 16 §. Av förbiseende kom motsvarande ändring dock inte att införas i 36. kap 2 § som därmed felaktigt innehåller en hänvisning till 10 kap. 6 §. Detta bör rättas till. Därför föreslås en ändring i 36 kap. 2 § så att hänvisning sker till 2 kap. 16 § i stället för till 10 kap. 6 §.

Överväganden

Beslut rörande ändringar i 53 kap. kyrkoordningen kräver enligt kyrkoordningen likalydande beslut vid sammanträdet i oktober två på varandra följande Kyrkomöten. I detta kapitel behandlas bl. a prövning av begäran att utfå handlingar. Kravet på dubbla beslut förbisågs av misstag vid Kyrkomötets behandling av ärendet 2005. Utskottet ser förslaget att fatta ett likalydande beslut vid årets kyrkomöte, och därmed bekräfta det beslut som togs 2005, som den korrekta lösningen för att undanröja den oklarhet som annars råder om beslutets giltighet. Ikraftträdandet av bestämmelsen den 1 januari 2006 kvarstår.

Kyrkorättsutskottet tillstyrker Kyrkostyrelsens förslag rörande ändrad hänvisning i 36 kap. 2 §.

Uppsala den 28 september 2006

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson

    Bengt Stigner

Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Inger Persson, Carl Korch, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl.

Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

Ändringar i Kyrkoordningen

I kyrkoordningen (SVKB 1999:1) skall 36 kap. 2 § ha följande lydelse

36 kap. Indelningsenheter

2 § Inom Svenska kyrkan finns också de icke-territoriella församlingar som framgår av 35 kap. samt utlandskyrkan enligt 10 kap. 6 §.

2 § Inom Svenska kyrkan finns också de icke-territoriella församlingar som framgår av 35 kap. samt utlandskyrkan enligt 2 kap. 16 §.

Denna bestämmelse träder i kraft den 1 januari 2007

53 kap. Offentlighet för handlingar

10 § Ett önskemål enligt 9 § skall prövas av den juridiska person som förvarar handlingen.

Om en viss befattningshavare enligt arbetsordning eller särskilt beslut svarar för vården av en handling, är det i första hand han eller hon som skall pröva om handlingen kan lämnas ut.

I tveksamma fall eller om han eller hon vägrar att lämna ut handlingen eller del av den, skall frågan om utlämnande hänskjutas till den juridiska personen, om den som har framställt önskemålet begär det.

Den som har framställt önskemålet skall underrättas om att ett sådant hänskjutande kan begäras och att ett beslut av den juridiska personen krävs för att överklagande skall kunna ske.

10 § Ett önskemål enligt 9 § skall prövas av den juridiska person som förvarar handlingen.

I fråga om handlingar som hör till domkapitlets verksamhet skall dock prövningen ske av domkapitlet. I fråga om handlingar som hör till biskopens verksamhet enligt 8 kap. 1 § skall prövningen ske av biskopen.

Om en viss befattningshavare enligt arbetsordning eller särskilt beslut svarar för vården av en handling, är det i första hand han eller hon som skall pröva om handlingen kan lämnas ut.

I tveksamma fall eller om han eller hon vägrar att lämna ut handlingen eller del av den, skall frågan om utlämnande hänskjutas till den juridiska personen, domkapitlet eller biskopen om den som har framställt önskemålet begär det.

Den som har framställt önskemålet skall underrättas om att ett sådant hänskjutande kan begäras och att ett beslut av den juridiska personen, domkapitlet eller biskopen krävs för att överklagande skall kunna ske.

___________________

Dessa bestämmelser träder i kraft den 1 januari 2006.

Bilaga 2

 

Kyrkomötet
Tillsyns- och uppdragsutskottets yttrande
2006:2y
 
 

Prövning av begäran att utfå handlingar
 

Till Kyrkorättsutskottet

Tillsyns- och uppdragsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över KsSkr 2006:5 avsnitt 6 i vad avser punkten 6.1 Prövning av begäran att utfå handlingar.

Utskottet har inget att erinra mot Kyrkostyrelsens förslag.

Uppsala den 27 september 2006

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag

    Lena Källgren Rommel

Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Margareta Carlenius, Göte Karlsson, Kerstin Björk, Sigvard Raask, Solveig Ininbergs, Jan-Olof Grönlund, Gunnel Wingård Mellqvist, Sten Elmberg, Sven E Kragh, Lennart Kjellin, Hans-Olof Andrén, Torbjörn Bolander, Febe Björklund och Åke Blomqvist

Biskoparna Hans-Erik Nordin och Christina Odenberg har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page